perjantai 31. elokuuta 2018

Ihanat alpakat

Eräänä kauniina loppukesän päivänä lähdin ystävän kanssa Paraisten suuntaan etsimään alpakoita ja alpakanvillatuotteita. Olin sopinut Helmiveneen omistajan Virpi Grönroosin kanssa  pikaisesta ostosvisiitistä tilalle; samalla saisimme tutustua ostostemme raaka-aineen tuottajiin, alpakoihin.
Tilalle päin ajellessamme näimme aitauksen, jossa oli neljä alpakkaa. Pysähdyimme tietenkin tervehtimään niitä. Ne tulivat aivan aidan viereen katsastamaan kulkijoita, tutkailivat meitä ystävällisen uteliaina aikansa ja jatkoivat sitten ateriointiaan.
Myöhemmin Virpi kertoi, että tämä aitaus on alpakkaneitojen laidun.

Niin kauniit villatakit

näillä neitosilla

ja pilkettä silmäkulmassa.
Jatkoimme matkaa, koska aitauksen vieressä olevan talon numero ei ollut etsimämme. Tuota pikaa näkyi edessäpäin useampiakin aitauksia, joissa näimme lisää näitä suloisia villaeläimiä - ja talossakin oli oikea numero. Virpi Grönroos (www.helmivene.fi) esitteli meille jokaisen pihapiirin aitauksissa asustelevan alpakan.
Ylhäisessä yksinäisyydessään omaa aitaustaan hallitsee Inkalan Speedy Gonzales, joka on ensimmäinen Suomessa syntynyt alpakka, synt. 22.9.2002 Hattulan Inkalassa.

Se on luonteeltaan rauhallinen johtaja, joka myös osaa poseerata, kun paikalle saapuu valokuvaaja. Kun kamera laitettiin pois, se tuli ottamaan tuoretta voikukanlehteä valokuvaajan kädestä!

Tietenkin ostin kerän Speedy Gonzalesin villasta kehrättyä lankaa. Olen jo aloittanut yösukkien neulomisen.

Tämä nuorukainen on Speedyn poika Kalle.

Kolmas aitaus on varattu äideille ja vauvoille. Alpakkaemon tiineys kestää lähes vuoden ja se synnyttää yhden karitsan. Nämä kaksi Helmiveneen vauvaa ovat syntyneet alkukesällä. Valkoisen emon nimi on Bambi ja vauvan nimi on Bonabarte.

Ruskea emo Justiina on kooltaan Bambia isompi, koska sen esi-isien joukossa on laamoja. Pikkuisella ei vielä ole nimeä.

Viivyimme pitkän tovin tämän aitauksen vieressä. Oli niin mukavaa katsella kun alpakkalapset juoksentelivat sinne tänne ja leikkivät keskenään. Aina välillä tuli äitiä ikävä ja sitten piti äkkiä juosta emon luo ja hörppäistä vähän maitoa. Emot seurasivat tarkasti jälkeläistensä juoksentelua.


Leikkiensä keskeltä lapset aina välillä tulivat katsomaan vieraita. Virpi kertoi, että alpakat ovat huvin seurallisia. Ne ovat laumaeläimiä, eivät viihdy yksinään.

Äidit ja lapset koolla aitauksen nurkassa. Viereisellä laitumella näkyy Kalle, joka on näiden pikkuisten velipoika, eli ovat kaikki Speedy Gonzalesin jälkeläisiä.
 Kiitos Virpi, että saimme tutustua näihin ihastuttaviin eläimiin!
   ( P.S. klikkaa kuvaa niin näet sen suurempana)

Ei kommentteja: